[După caz real]

Agitaţie mare, monşer, într-o dimineaţă în parcul central al unei urbe. Ce s-a întâmplat? Păi, a fost găsit plutind un bărbat în heleşteul parcului. Poliţia a fost anunţată de tipul care închiriază hidrobiciclete. La o primă investigaţie sumară necunoscutul din apă prezenta semne de violenţă. Autopsia a stabilit cauza morţii ca fiind înecul însă lovitura de la cap l-a făcut inconştient. A stat în apă aproximativ 8 ore şi au fost găsite în sistenul său somnifere, însă nu în cantitate mare.

S-au adunat destui curioşi când s-a scos cadavrul din apă, iar fiind o dimineaţă frumoasă de vară în parc erau şi tineri şi bătrâni; o tânără aproape a leşinat când a văzut sacul legistului. Iar doamne în vârstă „storceau” fiecare picătură de informaţie de la poliţişti pentru a avea ce discuta cu vecinele lor mai târziu.

Victima era bine îmbrăcată şi prezentabilă, dar nu au fost găsite asupra lui acte de identitate sau bani şi asta va îngreuna munca poliţiştilor în identificarea lui. După câteva zile de investigaţie nu s-a putut stabili încă identitatea sa, părea că a ieşit din pământ. Nu se potrivea cu descrierilor din rapoartele de dispăruţi.

Prin oraş deja existau mai multe variante a ceea ce se întâmplase în parc şi despre identitatea mortului.

În sfârşit s-a stabilit identitatea necunoscutului: Ion G., în vârstă de 49 de ani, fără domiciliu stabil însă era cunoscut ca fiind cerşetor în oraşul alăturat. Toţi au fost uimiţi de acest detaliu căci când l-au „pescuit” din lac nu părea să fie un cerşetor. Ciudat cum nişte simple haine fac un om să pară altcineva. Deşi părea înstărit la o primă vedere a fost înmormântat tot pe banii primăriei.

Motivul? Nu se ştie. Criminalul? Rămâne nedescoperit. Poate că a fost tot societatea…